Samenwerking

Watersportvereniging Ouderkerkerplas werkt nauw samen met verschillende verenigingen en instantaties, zoals WV Ouder-Amstel, KAR & ZV De Hoop, Stichting Sailability, Gemeente Ouderkerk en Groengebied Amstelland. Informatie over beide watersportverenigingen en de Ouderkerkerplas, tref je aan via het menu links op deze pagina.

WV Ouder-Amstel

WVOP-SAMENWERKING-wvouderamstel

Een deel van de historie van Watersportvereniging Ouderkerkerplas ligt bij de Watersportverening Ouder-Amstel. Deze vereniging beheert al velen jaren de jachthaven naast de Benninghbrug in Ouderkerk aan de Amstel. Binnen de vereniging staat gezelligheid voorop, wat duidelijk tot uitdrukking komt in de verschillende vaartochten die ieder jaar worden georganiseerd.

Ten tijde van de oprichting in 1977 werd vastgelegd dat één van de doelen van de vereniging was: de jeugd in Ouderkerk a/d Amstel te laten kennismaken met watersport. Tijdens een ledenvergadering in 2010 herinnerde twee leden van WSV Ouder-Amstel het bestuur aan deze doelstellingen en namen zij het intiatief om jeugdzeillessen te organiseren op de Ouderkerkerplas. Al snel sloten nog twee leden zich aan en was de Zeilclub Ouderkerkerplas een feit.

Hoewel de twee verenigingen naast elkaar opereren is de onderlinge verbondenheid groot en zullen er in de toekomst gezamenlijke activiteiten georganiseerd worden.

Meer informatie over Watersportvereniging Ouder-Amstel kan gevonden worden op: www.wsvouderamstel.nl

KAR & ZV De Hoop

WVOP-SAMENWERKING-KARZV-DE-HOOP

De Koninklijke Amsterdamsche Roei- en Zeilvereeniging “De Hoop”, is een zustervereniging van Watersportvereniging Ouderkerkerplas. We trekken met name gezamenlijk op om het jeugdzeilen en surfen in en om Amsterdam te stimuleren. Daarnaast geeft het de mogelijkheid voor de leden van onze vereniging om eens op de Amstel te roeien.

De Hoop is opgericht op 26 mei 1848 en kent ongeveer 900 leden. Het is een vereniging waar leden meer zoeken dan alleen een roei- en zeilervaring. Gezelligheid is een belangrijk kenmerk van de vereniging. Dit maakt het ook mogelijk om uiteenlopende activiteiten te organiseren, waaronder enkele toonaangevende roeiwedstrijden.
Al eeuwen huist de vereniging aan de Amstel op een schitterende locatie midden in Amsterdam Het recent geheel gerenoveerde clubgebouw biedt ruimte voor veel boten en een breed scala aan verenigingsactiviteiten.

Wil je meer weten over activiteiten van De Hoop? Ga dan naar: www.karzvdehoop.nlOuderkerkerplas

De Ouderkerkerplas een uniek stukje Ouderkerk

WVOP-SAMENWERKING-groengebied

De Ouderkerkerplas is een voormalige zandwinput ten zuiden van Ouderkerk aan de Amstel, gegraven voor de aanleg van de A9, en in een later stadium is er een grote hoeveelheid betonafval gestort.

Het is een belangrijk vogelgebied, met vogelkijkhutten eromheen. Omdat de plas zo diep is (maximum diepte circa 40 m), stroomt er zout water van de Noordzee de plas in. Het water is hierdoor brak, en vriest ’s winters niet dicht. In de winter is de plas in trek bij watervogels als de smient, kuifeend en diverse ganzen; een enkele keer is er een Amerikaanse smient te vinden. In de zomer bewonen oeverzwaluwen de oeverzwaluwwal en maken vele vogels een nestje in het riet.

De O uderkerkerplas maakt deel uit van Groengebied Amstelland. Het ligt ingeklemd tussen de A9 en de A2. Het recreatiegebied is 127 ha groot en bestaat uit een plas met rondom ruimte voor recreatie en natuur. Men kan er onder andere zwemmen, duiken, wandelen, fietsen, dagkamperen en paardrijden. De plas is uitstekend geschikt om met verschillende winden te windsurfen en te zeilen en is het thuiswater van Watersportvereniging Ouderkerkerplas.

Sailability

Iedereen moet kunnen zeilen!

WVOP-SAMENWERKING-sailability

Stichting Sailability Nederland is nog jong. We zijn sinds 2006 actief bezig om zeilen voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking mogelijk te maken. Tijdens het (eerste) zomerseizoen van 2006 hebben we 10 zeildagen georganiseerd bij een  Watersportvereniging in Loosdrecht. In 2007 waren dat 24 zeildagen in Loosdrecht op de Loosdrechtse plassen en in Amsterdam op de Sloterplas. In 2008 is bij de Koninklijke Watersportvereniging Sneek onze derde locatie van start gegaan.  Het aantal locaties groeit gestaag en vanaf 2013 zal er ook gezeild kunnen worden bij WV Ouderkerkerplas.

Stichting Sailability Nederland is lid van Sailability World, een internationale organisatie die probeert de doelstelling “Zeilen is mogelijk voor iedereen” te verspreiden over de wereld. 19 landen zijn al lid van Sailability World.

Ons doel

Sailability heeft ten doel: Het bevorderen van de zeilsport voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijk handicap volgens het principe: Zeilen is mogelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd en lichamelijke status.

In Nederland zijn er mogelijkheden voor mensen met een handicap om tijdens hun vakantie te kunnen zeilen. Echter, als je een handicap hebt en je denkt, “Ik vind zeilen leuk. Ik zou 2 keer per maand op een zondag lekker willen gaan zeilen.”, dan kan dat gewoon niet. Sailability wil dit gaan veranderen. Wij willen er naar streven dat mensen met een handicap op een reguliere basis in hun eigen regio kunnen gaan zeilen.

Meer weten? Ga dan naar de site van Stichting Sailability