Lesgeven

Lesgeven bij de WV Ouderkerkerplas, iets voor jou?

Wij hebben bij de WV Ouderkerkerplas een enthousiaste groep instructeurs die grofweg uit 2 leeftijdsgroepen bestaat. Er een jonge groep die tussen de 16 en de 20 jaar en een groep van ongeveer 35 jaar en ouder. Dit hebben we bewust zo gedaan. De jongste groep gaat op een gegeven moment studeren of werken en dan wordt het contact met de vereniging vaak wat losser. De oudere groep blijft meestal wat langer bij de vereniging. Met deze mix hebben we gezorgd voor een goede balans, variëteit en continuïteit. Als je tussen de 20 en 35 jaar oud bent, ben je zeker ook van harte welkom om les te komen geven! Om les te mogen geven, moet je minimaal 16 jaar zijn bij aanvang van de lessen. Ben je jonger dan 16 dan kun je bij ons terecht als hulpinstructeur. 

Instructie geven Q&A

Ik ben geïnteresseerd, hoe kan ik dat aan jullie laten weten?

Ik vind lesgeven leuk maar ik weet niet of ik de juiste diploma’s heb.

  • Wat je nodig hebt is CWO-3 (of hoger) Zwaardboot, theorie en praktijk
  • Een CWO-instructeurscertificaat op niveau 2 of hoger (vroeger heette dat Zeilinstructeur A of B).

Hoe ziet het opleidingsprogramma er uit en hoeveel tijd gaat dit me kosten?

  • Vier avonden theorie (voornamelijk het vaarreglement en theorie van het zeilen). Het theorie gedeelte wordt afgesloten met een CWO examen op niveau drie of vier.
  • Vier avonden didactiek. “Hoe organiseer ik mijn les? Wat is een goed lesprogramma? Hoe geef ik les aan verschillende soorten cursisten?” zijn onder andere vragen die gedurende deze avonden aan bod zullen komen.
  • Afhankelijk van je eigen zeilvaardigheden, worden er een aantal dagdelen getrained om de eigen vaardigheden op niveau te krijgen. Dit wordt afgesloten met een CWO examen op niveau drie of vier. Het examen zelf duurt ongeveer 3 uur. 
  • Twee dagdelen oefenen met lesgeven (indien nodig)
  • Twee dagdelen lesgeven met een afrondende supervisie. Op basis van een positieve uitslag wordt een CWO-Instructeurscertificaat I-2 aangevraagd.

Ik wil wel lesgeven maar ik heb (natuurlijk) niet alle tijd van de wereld.

  • De vereniging beschikt inmiddels over een aantal, voornamelijk de jongere instructeurs die voor de basisbezetting zorgen. De instructeurs die minder structureel beschikbaar zijn die kunnen dan af en toe inspringen. De meeste lessen worden gegeven op zaterdag en zondag.

Ik ben nog geen 16

  • De minimumeis voor het lesgeven is 16 jaar. Word je tussen nu en april volgend jaar (begin les seizoen) 16 jaar dan ben je welkom in ons opleidingsprogramma.